Dankbaarheid versterkt je immuunsysteem

10 minuten dankbaarheid versterkt je immuunsysteem met 50%


Wist je dat? Drie keer per dag zo’n 10 minuten stilstaan bij dankbaarheid versterkt na vier dagen jouw immuunsysteem al voor 50%! In deze coronatijd kan jouw lichaam deze versterking wel gebruiken. De kans is namelijk groot dat jij op dit moment emoties ervaart die een negatieve invloed hebben op je lichaam. 


Lichaam & geest beïnvloeden elkaar

Misschien hebt je het wel eens ervaren … na het eten van chocolade en andere zoetigheden voel jij je wat vermoeider of ervaart onrust in je lijf. 


Hoe gaat dat überhaupt nu je misschien meer thuis zit? Ben je geneigd om meer te gaan snoepen? Beweeg je minder? Of zorg je juist extra goed voor jezelf om zo gezond mogelijk te blijven?


Inmiddels zijn we al ruim twee maanden min of meer ‘verplicht’ om zoveel mogelijk thuis te zijn. Wij, als inwoner van de westerse wereld, zijn erg gericht zijn op de buitenwereld. De aandacht ligt veelal op presteren en op vervulling buiten onszelf te zoeken. We vergeten vaak hoe goed het bij jezelf kan zijn: op dit moment in het nu, binnen onze eigen kring en het comfort van thuis.


Vechten & vluchten

Door deze externe gebeurtenis, COVID 19, kun je je angstig, boos, gefrustreerd en gestrest voelen. Je lichaam reageert direct op deze emoties. Dit doet het heel primitief en komt in een parate staat: de vecht- en vluchtmodus. Jouw sympathische zenuwstelsel wordt geactiveerd! Een korte periode kan het lichaam dat prima aan, maar op de lange duur houdt het dat niet vol. Sterker nog … het kan dan zelfs in shock raken. Daarom nemen de bijnieren het over en gaan noradrenaline en extra cortisol aanmaken. 


Lichaam uit balans 

Wanneer je lange tijd gevoelens van stress, boosheid of angst ervaart kan dit schadelijk zijn voor jouw lichaam. Zo kan het met name je bijnieren uitputten. Wanneer deze dusdanig uitgeput zijn kan het geen of nauwelijks meer cortisol aanmaken. Terwijl cortisol juist een lichaamseigen ontstekingsremmer is. Kortom, je lichaam raakt uit balans. Alle energie gaat namelijk naar actie en overleven. Mede hierdoor ben je dus meer vatbaar voor allerlei virussen en bacteriën.


Invloed op het immuunsysteem 

Wat als ik je nu zeg dat je ook invloed kunt uitoefenen op je immuunsysteem? Onderzoek heeft aangetoond dat emoties, zoals dankbaarheid en vreugde, het immuunsysteem positief beïnvloeden! En ik begrijp het hoor wanneer je in eerste instantie denkt: ‘Hoe kan ik me richten op dankbaarheid in deze tijd met zoveel ellendige verhalen en beelden over COVID 19?’. Besef je tegelijkertijd ook dat, op het moment jij in de overlevingstand zit, je beperkte mogelijkheden ziet. In stress en overlevingstand denkt je brein veel meer aan wat er eventueel in het ergste scenario kan gaan gebeuren. Je gaat piekeren in deze tijden en ziet overal beren op de weg.


‘Het lichaam is sterk

en verricht prachtig werk voor ons

en onze cellen.’


Groei & herstel 

Is lichaam en geest in balans, dan wordt ons parasympatisch zenuwstelsel ook geactiveerd. De hormoonklieren doen dan optimaal hun werk om zo goed mogelijk alle organen en cellen in je lichaam te bedienen. Dat zorgt voor groei en herstel en jouw immuunsysteem krijgt een boost!


NLP en jouw immuunsysteem 

Als hormoonfactortrainer ken ik de impact van emoties op jouw lichaam. Ook heb ik ervaren dat NLP hierbij ook goed van pas kan komen. Zo leert NLP jouw bewust kiezen om geen slachtoffer te zijn. Je gaat werken aan de verantwoordelijkheid kunnen nemen en jouw zelfredzaamheid vergroten. De focus komt hierdoor te liggen op wat jij wél onder controle hebt. Het maakt dat jij angst kunt ruilen voor dankbaarheid. 


Je lichaam gaat door deze nieuwe denkwijze voelen en ervaren dat het veilig is op dit moment. Zo kies je er zelf voor om je hartcentrum te activeren. Dit stimuleert de gelukshormonen, zoals serotonine en dopamine. Ook wordt de thymusklier, die dichtbij de hartsteek zit, geactiveerd. Thymus is het Griekse woord voor hart, ziel en verlangen. Prachtig toch?! Deze klier heeft een belangrijke functie. Het zorgt onder andere voor het herstel van je cellen. Ook is het belangrijk voor je immuunsysteem. Het produceert T-lymfocyten, cellen die je lichaam helpen tegen de invloed van virussen en bacteriën. 


Boost je immuunsysteem!

Wetenschappelijk is het dus inmiddels bewezen: drie keer per dag tien minuten stilstaan bij dankbaarheid levert al na vier dagen op dat jouw immuunsysteem voor 50% is versterkt. Belangrijke informatie die ik jou natuurlijk niet wil onthouden en met veel plezier met je deel. Juist nu is het namelijk extra goed om bewust te zijn hoe jouw lichaam reageert en hoe jij omgaat met jouw emoties en gedachten.


Hoe doe jij dat? Hoe ervaar jij deze periode? Sta je er wel eens bewust bij stil? Mijn advies: voel en wees vooral dankbaar hoe je lichaam voor jou werkt. 


Contact

Wil je meer weten? Ben je nieuwsgierig geworden? Kun jij wel wat tips en ondersteuning gebruiken om een manier te vinden om jouw immuunsysteem te boosten? Neem dan gerust eens contact met mij op om te kijken of en hoe ik iets voor jou kan betekenen. 


Gezonde groet
Marga


Recepten Marga van Tol-Huizen


Knutselen met M&M's

Wat is dat toch met M&M’s, borrelnootjes, koekjes etc.? Je blijft maar door...
Lees verder...

Flexstretchen: het nieuwe normaal

Doe je mee? We gaan Flexstretchen! Het nieuwe Flexwerken voor brein en lich...
Lees verder...

Tips om in beweging te komen

Wanneer bewegen of sporten in deze flexstretch tijd nog niet zo makkelijk v...
Lees verder...

Tijd voor een tankbeurt

Leeglopen en rood staan … koppel jij dat aan energie? Hoe is dat voor jou? ...
Lees verder...

Gezond & fit thuiswerken

Ben je in deze coronatijd ook thuis aan het werk? En hoe gaat dat? Zit je a...
Lees verder...

Het slaaphormoon melatonine

Melatonine zorgt ervoor dat je in slaap komt en ook voor de diepte van je s...
Lees verder...

Dankbaarheid versterkt je immuunsysteem

Wist je dat? Drie keer per dag zo’n 10 minuten stilstaan bij dankbaarheid v...
Lees verder...

Gratis mijn recepten downloaden

Graag deel ik gratis negen van mijn favoriete recepten met jou. Drie voor h...
Lees verder...

Vitamine C in coronatijd

Natuurlijk heeft het mijn voorkeur om elkaar live, face-to-face, te ontmoet...
Lees verder...

Online volop mogelijkheden voor contact

Natuurlijk heeft het mijn voorkeur om elkaar live, face-to-face, te ontmoet...
Lees verder...

Mijn website online

Daar is ie dan! Mijn website! Nu kan het écht gaan beginnen. Ik wil zo gra...
Lees verder...

Muze en Kwiekmaker

Ik, Marga van Tol-Huizen, zet zich op diverse manieren in voor de ouderen i...
Lees verder...

Jongleren tijdens de overgang

De hormonen hussel heeft mijn interesse en niet alleen omdat ik er natuurli...
Lees verder...

Mijn huisstijl

Dit is hem dan: mijn logo en de huisstijl!
Lees verder...

Zo gezond mogelijk leven

Goed voor mezelf zorgen, voor elkaar zorgen en zo gezond mogelijk leven. Da...
Lees verder...